ВолароМед Медицински центар

Медицински третман во Израел од светска класа

Ортопедија

Скелет, зглобовите и коските

Фиоката на ортопедски хирургија лекува широк спектар од хируршки ортопедски проблеми: комплетна трауматично хендикеп; хирургија на ‘столб, вметнување на зглобовите протези; хирургија на раката; артроскопска хирургија спортска медицина, терапија на болести на нозе и глуждот и третманот на дијабетична скала.
Травматологични манипулации за различни скелетни повреди, се нудат врз основа на долгогодишно искуство, вклучувајќи случаи со фрактура на карлицата и на ацетабулума. Третман на различни отворени и затворени скршеници се врши со помош на напредни техники на пример интрамедуларни клинци. Некои од најсложените начини на лекување се развиени тука во Израел, како метод на Ilizaroff.

Рака

Хирургија на раката предвидува дијагностика, третман и корекција на многу трауматично посебни потреби на раката – скршеници, исчашување, повреди на тетивите и нервите, како и дегенеративни заболувања на раката. Операции се вршат со цел обновување на нервниот функција трансплантација на сухожилия, транслоциране на сухожилия, имплантација на протетска рака и др. Многу често артроскопска хирургија се спроведува за повреди на рака и за третман на синдромот на карпалния тунел.

Рамо

Хирургија на рамо, специјализирана за артроскопско лекување, обезбедува дијагностицирање и лекување на различни проблеми во рамото:
Синдром на хронична болка на рамо, вклучувајќи и третман, следење и артроскопия;
Рамената нестабилност (повторливи рамо исчашување)
Комплицирани фрактури на коските на рамењата зона;
Атрофични измени на рамото – целосна рамена Преместување;
Протетична замена на рамената случува.
Многу од операциите се изведуваат со користење на современи микроскопски техники, како се става акцент на намалената хоспитализација и забрзано враќање на пациентот. Поголем дел од операциите се изведуваат амбулантско.
Болка во рамото и ограничена подвижност на рамо, предизвикана од повреда на тетивите на раменици ротаторен манжетни (во принцип не се предизвикани од повреда).
Рамената нестабилност, претежно кај младите луѓе, предизвикана од целосна или делумна луксация на рамената станува
Фрактура на рамото (во самата станува), фрактури на раката или на рамената коска
“Замрзнати рамо”: ограничена подвижност на рамото придружена со болка
Дегенерација и инфекции на рамената станува

Методи на лечење

Специјалистите за хирургија на раката дијагностицирале и лекуваат широк спектар на проблеми.

Кај повеќето проблеми на рамото не мора хируршка интервенција и се третирани со многообхватен план, кој вклучува предводен план на третман, назначување на лекови и инјекции.

Меѓутоа, кога е потребно, лекарот ги извршува артроскопска или отворена хирургија, за да се реши проблемот. Хируршко извршените постапки вклучуваат:
1. Зајакнување на повторливи Преместување во рамото.
2. Враќање на целосно или делумно кинење на тетивите од ротаторния манжетни.
3. Дебридмънт на погодена ткива при хроничен бурзитис сеопфатен.
4. Делумна или целосна замена на рамената станува потребно во случај на тежок артритис, дисторзия или дробење рамо фрактури.
5.Наместване на фрактури во рамениците област.

Хирургија на ‘рбетот

Во одделот за хирургија на ‘рбетниот столб се лекуваат широк спектар на проблеми кај доенчиња, деца, адолесценти и возрасни поврзани со повеќе дисциплини.
Дегенеративни проблеми, како дискови хернии, болести на зглобовите меѓу ‘рбетниот прешлени и стеноза на’ рбетниот канал се најчестите болести.
‘Рбетни изобличување (сколиоза, кифоза), кои обично се појавуваат за време на детството и се поврзани со други болести, се широко распространети, но ретки.
Како и секој оддел на ода, ‘рбетот е изложен на повреди и туморски процеси. Овие и други проблеми, се лекуваат во одделот за ‘рбетни заболувања

Методи на лечење

‘Рбетниот проблеми обично се третирани со комбинација на физикална терапија и лекови, и лекување во клиника. Мал дел од пациентите бараат хируршки интервенции, кои се извршуваат во комората.
Операција на ‘рбетот вклучува:
Корекција на сколиоза
Трансплантација на дискови протеза
Резекция на дискови.
синтеза на тело на прешлен.
Туморот резекция.
Процедурата користи перкутанни техники (во случај на остеопороза фрактури).
Прицврстување на вертебрални фрактури предизвикани од несреќи.
трансплантација на механички диск.

Сите лекари работат во тесна соработка со Институтот за Физикална терапија и болка, како и преградите за ликовна дијагностика, што овозможува да се користат некои од најмодерните техники за приказ, вклучувајќи рендгенски, нуклеарно-магнетна резонанца, компјутерска-томографски и нуклеарно прикажување.

Степен и глуждот

Специјализирани оддели за третман на различни болести на нозете и глуждовите: рамна скала, неправилна држач, луксации и фрактури на глуждот и петтата, врастване на ноктот, дијабетична сттъпало, кератоза, габи и инфекции на нозете

Колковите и колената

Болести на бутот или коленото, од кои повеќето се напредни дегенеративни зглобовите болести, вклучувајќи уништување на `рскавицата, обично бараат хируршка интервенција.

Методи на лечење

Оперативниот зафат замена на колена и други зглобови стана многу честа процедура.Пациентът почнува да се зголемува оптоварувањето на зглобовите на денот по операцијата и брзо се раздвижва.Днес, околу 90% од првичните замени на зглобовите задоволуваат со хируршки резултати и тоа се должи на развојот во технолошки поглед и на најдобрите биолошките карактеристики на протетска материјал – поголема издржливост на транспланта-денес меѓу 15 и 20 години.Вече се преферира помал хируршки рез околу 5-6 см.Разрез со оваа големина намалува ткивото оштети и поведува до побрзо заздравување и испишување на пациентот за околу 5 дена.
Во текот на минатата година израелски тим изврши за прв пат во светот, не се инвазивни компјутерско-управува замена на коските околу половината станува без да е потребно пресечени на мускулите.

Станува реконструктивна хирургија, исто така, се исполнува. Оваа операција е насочена кон младите со вродени или стекнати заболувања на зглобовите. Таа штити од дегенеративни промени, како и потребата од замена на коските околу половината или колянна станува во подоцнежна фаза од животот.
Тимови од лекари, медицински сестри, социјални работници, ерготерапевти, почнуваат да работат со пациентите еден месец пред операцијата, целта е да се олесни хоспитализација. Овој систем докажа својата ефикасност за укинување на непотребни стравувања и зголемување на задоволството на пациентите.