ВолароМед Медицински центар

Медицински третман во Израел од светска класа

Акушерство и Гинекологија

Женското здравје, фертилитетот и бременост

IVF – ин витро оплодување

Колку големо искуство – толку подобри резултати.

Семејството и одгледување на генерација, се главните елементи на традицијата и културата во Израел. Тоа објаснува и над 20 IVF комори кои функционираат во Израел, земја со помалку од седум милиони граѓани. Неколку стотици високо квалификувани специјалисти се вклучени во спроведувањето на сонот на семејствата за дете. Да, се разбира, ние всушност сме еден од светските лидери, како на бројот лековити циклуси по глава на жител годишно, а исто така и во проценти успещни процедури. Над 40% од мерките наскоро ембриони и 30% од одмрзнатите ембриони, кои можат да бидат вграден (трансферира), доведуваат до бременост, се зависи од бројни фактори, вклучувајќи возраста на жената, и квалитетот на спермата. Израелските резултати се меѓу петте најголеми во светот! Тоа не е чудно, бидејќи колку поголема е искуството, толку подобри се резултатите.

Чудото на размножувањето

IVF е основното третман на неплодност, што донесе среќа на илјадници бездетни парови во 30-те години, во кои се прилага.IVF е спроведена за прв пат од британските истражувачи степен и Едвардс.

Ин витро оплодувањето (IVF) се користи кога други методи за помогна репродукција не успеале, и во случај на машки или женски стерилитет. Јајца се експлантират од јајниците на жената, откако тој бил хормонално стимулирањето, а потоа се оплодување од спермата надвор од матката на жената, во лабораторијата. Следниот ден оплодена јајце-клетки – свежи ембриони – ако се правилно развиени се пренесуваат во матката на идната мајка со цел создавање на успешна бременост. 10-12 дена по повторното имплантација, испитување на крв b HCG се надеваме резултатот да е позитивен. Неколку јајца се оплодување за време на процесот, во повеќето случаи се чуваат замрзнати во течен азот за многу години за да се одмрзнат, ако семејството сака друго дете, или ако првото оплодување е неуспешно. Откако бременоста се утврди и влезе во првиот триместар, таа се третира како секоја друга бременост, но бебето се смета за “многу драгоцено”, поради сложената процедура, по години на разочарувања и очај. Во некои случаи, бидејќи повеќе од еден ембрион е вграден, се развива многоплодна бременост. Понекогаш, ако е потребно и по барање на двојката, во случаи на тројки или повеќе овошје, специјалистите може да предложат да се намали бројот. Намалувањето на фетусот, до абење на две бебиња се применува за да се подобрат нивните шанси за безбедно дегенерирани на доносени овошје, но се создава нов ризик – предвремено раѓање или дури абортус. За да се избегнат овие ризици, во некои земји (Англија на пример) само два ембриони можат да бидат повторно вграден, како тоа се регулира со закон. Ние немаме таков закон, но двојката секогаш може да одлучи заедно со професионален тим бројот на пренесените ембриони.

Дополнителни професионална информации

ICSI – интрацитоплазмено инјектирање на спермата

Во случај на оштетен квалитет на спермата и / или подвижноста, во моментов се применува неодамна развиената микроманипулация техника – ICSD. Под микроскоп со исклучително големо зголемување бавните сперматозоиди се помагаат за директно им наведување кон јајце клетката. Овој метод е голем напредок во лекувањето на машката неплодност, што овозможува забременување, додека пред тоа беше невозможно да се постигне на тој начин. Квалитетот на спермата е обновено дури и во случај на азооспермен еякулат – целосна недостаток на сперматозоиди во семената течност, или од спермалните канали или директно од биопсија на тестисите (ткивото примерок). Всушност, тоа е нашата гордост, дека еден израелски тим, предводен од д-р Шломо Машини, еден од најголемите истражувачи на неплодноста, прв постигнал бременост од тестикуларна ткиво во светот! Еднаш обработен, еден сперматозоидите се користи во било кој вид ICSI, а останатите се чуваат замрзнати за понатамошни студии, ако и кога е потребно. ICSI е постапка која се врши од специјално обучени и квалификувани лекари, како влегува во употреба исклучително скапо и најсовремена опрема.

ZIFT (ИФТЗ)-интрафалопиев трансфер на зиготата

Смета за најдобар инвазивен метод од сите процедури за неплодност – интрафалопиевият трансфер на зиготата

– Е изборот на помалку од еден процент од луѓето кои се свртуваат кон помогна репродукција. И сепак, методот може да им помогне на некои парови – над 1000 ИФТЗ бебиња се раѓаат секоја година. ИФТЗ вклучува инвазивен пристап, целосна анестезија и лапароскопия – хируршка процедура која се користи за да се вграден зиготи во матката цевки, локализирани ниско во малиот таз. Иако инвазивността кога се друго е тестирано без успех, ембрионите се пренесуваат директно во матката цевки, се очекува поголем процент успех. Меѓу пионерите кои прв ни помислувал да користат овој метод, се некои од водечките екипи не во оваа област, исто така.