ВолароМед Медицински центар

Медицински третман во Израел од светска класа

Неврологија

Централна и периферна нервен систем

Во невролошки оддели нашите експерти лекуваат сите видови на невролошки нарушувања. Лекарите работат во различни области на бизнисот врз основа на истражување и долгогодишно искуство. На располагање е најдобрата опрема за дијагностицирање и лекување.

Невролошки оддел се соседни со лаборатории за дијагностика, што штеди на пациентите им драгоцено време да вршат истражувања поврзани со дијагноза на различни болести.

Две важни медицински услуги се спроведуваат во рамките на тоа простор: Центри за дијагностика, третман и следење на пациенти со мултиплекс склероза, како и центри, специјализирани во областа на неврогериатрията – невролошки дефицити кај постарите пациенти, вклучувајќи пациенти со акутен мозочен удар, кои бараат итна помош додека не бидат испратени за рехабилитация.Клиниката по неврологија се состои од простор и институти за невропсихологични и неврофизиологични студии (ЕЕГ, ЕМГ, VEP-BERA, TCD), а исто така и од невроимунологични и неврогенетични лаборатории.

Неврофизиологични Тестови

ЕМГ – снимање на електричната активност на мускулите, со цел дијагностицирање на мускулни заболувања и промени во нивното функционирање од различни причини.

Ограничувања при спроведувањето на тестот:
Овој тест не треба да се спроведува кај пациенти кои примаат разредување крвта лекови (антикоагуланси). Кога истражувањето се прави на овие пациенти, прекинот на лекови привремено за неколку дена пред тоа, е задолжително.

Постапка на студијата:
За време на истражувањето пациентите лежат на грб. Вашиот лекар наредува да се контрахират и доделуваат мускулите (како се тестираат во мирување и при дополнително напор). Многу фина еднократна игла се внесува во мускулот. Бројот на испитаните места (мускулите) зависи од болеста за која се испитува. Тестот вклучува лесен непријатност, кој во принцип не е долготраен. Слаба болка во пределот на тестирање е возможно да се почувствува за неколку часа по испитувањето. Времетраење на тестот е 30 минути.

ИНП-испитување на нервен спроводливост, се врши со цел да се провери состојбата на периферни нерви и сите дефекти во нив.
Постапка на студијата:
Вашиот лекар применува електроди на мускулите и / или на нервните завршетоци кои щe бидат тестирани. Бројот на електроди стимулации зависи од болеста за која се испитува. Тестот е придружуван од чувство на непријатност (обично е безболно) за време на електрична стимулација. Не постои ризик од тестот. Нема други несакани дејства за време на испитувањето овие 30 минути или потоа.
ЕЕГ – истражување на електричната активност на мозокот со цел проценка на електричната активност на мозочните бранови.
Постапка за испитување:

Техничар става 20 електрода на површината на главата на пациентот, со помош на гел кој не цапа облека. За време на истражувањето пациентот е наложено да ги затвори очите против трепкачи и да дишат длабоко. Потребна е целосна соработка во текот на овој тест за да добие точна дијагноза. Електроенцефалографията понекогаш се врши и за време на сон, или под анестезија лесна.

ЗЕП – BERA – овој тест снима реакциите на оптички и гласини нерв, кај некои болести, вклучувајќи нарушено рамнотежа и вртоглавица од секаков вид.

Постапка за истражување:

Технички BERA е речиси како ЕЕГ. Во случај на сериозни нарушувања во видот како резултат на очно заболување се препорачува да се врши ЗЕП во очна клиника.

TCD – Сеопфатен мерење на крвотокот во мозочните крвните съдове.Извършва се со цел проценка на речеви функции, меморија, внимание, концентрација и когнитивна функција во различни болести, на пример мозочен удар, депресија, по повреди на главата, деменција поврзана со возраста и др.

Невроимунологична лабораторија

Невроимунологията се занимава со посебни лабораториски тестови за дијагноза на автоимуни болести на нервниот систем.

Тест:

1. Олигоклонални имуноглобулини во цереброспиналната течност за идентификација на мултиплекс склероза и воспаление мозок
2. Бета-2 трансфер за идентификација на истекот на ‘рбетни-мозочна течност
3. Алфа-фетопротеин за откривање на вродени дефекти во нервниот систем, хепатома и бременост
4. Базичен Миелинов протеини и антитела против миелина за идентификација на процесот на уништување на миелин
5. Антитела против МАГ и галактоцебросид за идентификација на периферна невропатија
6. Антитела против ганглиоди: GM 1, GD1a, GD1b, GQ1b за идентификација на болести на периферната нервен систем
7. Антитела против ацетилхолиновите рецептори за идентификација на миастения гравис
8. Антитела против Ху, Ио, Ri, Ма при пренеопластични заболувања и против калциум канали за идентификација на секундарни феномени од повреди на нервниот систем и малигните заболувања.

Неврогенетична лабораторија

Оваа лабораторија овозможува дијагностицирање на ретки генетски болести кои се однесуваат на централниот нервен систем и функциите на скелетната мускулатура.

Тест:

1. Протеин 14-3-3 во цереброспиналната течност за идентификација на болест Кройцфелд-Јакоб
2. TAU протеин во ‘рбетни-мозочната течност за идентификација на Алцхајмерова болест
3. Приони во урината за идентификација на болест Кройцфелд-Јакоб
4. Мутација во TAU протеин (P301S) за идентификација на деменција со паркинсонизам
5. Мутација во гликоген разклоняващия ензим (Y329S) за идентификација на гликогенози
6. Мутација во алдехиди дехидрогеназа (C682T) за идентификација на болест Svegren-Larsen болест
7. Мутација во транссерина (Y77S) за идентификација на амилоидоза
8. Мутација на прион (P102L) за идентификација на болест Gerstman
9. Мутација во прион (E200K, D178N) за идентификување на генетски болест Кройцфелд-Јакоб
10. Мутација во дисперлин за идентификација на мускулна атрофија (Limb-Girdal)
11. Мутација во протеинот CD45 за идентификација на семејна форма на мултиплекс склероза.

Мултиплекс склероза

Центрите, специјализирани во дијагностицира, третира и следење на пациенти со мултиплекс склероза даваат на пациентите најдобрите современи грижи.

Мултиплекс склероза е хронична демиелинизация на централниот нервен систем. Тоа е болест, при што миелиновата обвивка на нервите во главниот и ‘рбетниот мозок е повредена во некои жаришта (текст “плочи”). Овие “плочи” се концентрирани во белците средство на главниот и ‘рбетниот мозок, особено околу мозочните стомахчета и оптички нерв. Белото материја на мозокот е со висока концентрација на миелинови влакна, бидејќи во истите области постојат само малку неврони (кои во принцип се наоѓаат во сиво материја во мозокот), мултиплекс склероза засега само аксоните на невроните, затоа не води до тешки когнитивни нарушувања како при Алцхајмерова.

Мултиплекс склероза е автоимуно воспаление, при што имунолошкиот систем го напаѓа миелиновите протеини. Поради повреди во миелина кои дејствуваат како заштитна обвивка на нервните влакна или како изолациски материјал, кој овозможува пренос на електрични сигнали, се крши преносот на електричните “пораки” во рамките на главниот мозокот и ‘рбетниот мозък.Така се добиваат дефекти / пречки во функционирањето на една или повеќе нервни системи како мотори систем, перцепција, рамнотежа и координација, визија, сфинктери, движење на очите итн

Мултиплекс склероза обично појавува луѓе на20-30 години. Болеста е почесто кај пациенти од европски потекло отколку од африкански или од Далечниот Исток. Постои врска меѓу болеста и географската област во која пациентот живее во првите години од својот живот. Има поголема фреквенција на болеста кај жените отколку кај мажите.

Општите симптоми (клиничките манифестации) на мултиплекс склероза вклучуваат сензитивни нарушувања (“мравучкане”), пречки во видот (замаглување и двојно гледање), слабост на екстремитетите, нестабилност и недостаток на координација и пречки во сфинктерния контрола.

Мултиплекс склероза е болест со променлив тек и нејзиниот развој и значително се разликува од пациент до пациент. Не сите пациенти погодени од болеста, стигнуваат до фаза да имаат потреба од помош при одење или да се парализираат. Значителен број од пациентите не страдаат од пореметување во основните функции, дури и многу години по почетокот на болеста и можеби никогаш нема да страдаат. Во останатиот дел од пациентите болеста се одвива остро (Бенигна форма на мултиплекс склероза) или болеста напредува. Во некои од пациентите болеста почнува како остро, а потоа со текот на времето напредува (секундарно прогресивно).

Медицината денес нуди широк спектар на лекови, чија цел е да ги олесни симптомите и да го забави напредокот на болеста во централниот нервен систем. Три препарати со интерферон-б (Evonax, Ravif, Betaferon) и Копаксон се повеќе или помалку ефективни при забавување на клиничките процес, намалување на бројот на пристапите и оштетување на белата боја материја. Овие препарати се инјектираат (1-3 инјекции на недела) и се препорачува прифаќа да започне со почетокот на клиничките симптоми и по убедлива дијагноза мултиплекс склероза.
Mitoxanatron: администрира во случај на влошување и брзо напредување на болеста.
Стероиди: Се препорачуваат кај остро водење или за долгорочно лекување.
Имуносупресивни препарати циклофосфамид, метотрексат и Imuran се користат при лошо болест.
Други видови на третман: плазмафереза ​​(филтрација на крвта течности).
Имуноглобулини-применуваат се интравенски.
Постојат многу други лекови што се применуваат за олеснување на различни симптоми кои произлегуваат од оваа болест и за секој може да се посоветувате со вашиот лекар

Неврогериатрия

Овие клиники се наменети за проценка и третман на нарушувања во меморијата, поврзани со возраста и невролошки пореметувања. Во рамките на клиниката се врши дијагноза и оценка на изворот на повреди на меморијата, вклучувајќи невролошки тестови, невропсихологични тестови, крвни тестови и слично. По процесот на оценување, подетално резиме се испраќа на пациентот и на неговиот приватен лекар, како се резимираат резултатите. Во согласност со заклучоците пациентот добива соодветно лекување и му се препорачува соодветна програма за следење на состојбата за да може да се даде ефективна проценка на третманот му, и да се провери нејзината соодветност за пациентот. Клиниката е во близок контакт со семејниот лекар, гериатрични специјалисти, како и службите за интеграцияна пациентите со деменција во заедницата.