ВолароМед Медицински център

Медицинско лечение в Израел от световна класа

Акушерство и Гинекология

Чудото на размножаването

IVF е основното лечение при безплодие, което донесе щастие на хиляди бездетни двойки през 30-те години ,през които се прилага.IVF е осъществено за първи път от британските изследователи Степто и Едуардс.
Ин витро оплождането (IVF) се използва, когато други методи за асистирана репродукция са се провалили, и в случай на мъжки или женски стерилитет. Яйцеклетките  се  експлантират от яйчника на жената, след като той е бил хормонално стимулиран, а след това се оплождат от сперматозоид извън матката на жената, в лабораторията. На следващия ден оплодените яйцеклетки – пресни ембриони – ако са правилно развити, се прехвърлят в матката на бъдещата майка с цел създаване на успешна бременност. 10-12 дни след повторното имплантиране,изследвайки  на кръвна проба b HCG се надяваме резултатът  да е положителен. Няколко яйцеклетки се оплождат по време на процеса, в повечето случаи  се съхраняват дълбоко замразени в течен азот в продължение на много години, за да бъдат размразени, ако семейството пожелае друго дете, или ако първото оплождане е неуспешно. След като бременността се установи и навлезе в първия триместър, тя се третира като всяка друга бременност, но бебето се счита за “много ценно”, заради сложната процедура, след години на разочарования и отчаяние . В някои случаи, тъй като повече от един ембрион е имплантиран, се развива многоплодна бременност . Понякога, ако е необходимо и по искане на двойката, в случаи на тризнаци или повече плодове, специалистите може да предложат да се намали броят. Намаляването на фетусите, до  износване на  две бебета се прилага,  за да се подобрят шансовете им за безопасно израждане  на доносени плодове, но се създава нов риск – преждевременно раждане или дори аборт. За да се избегнат тези рискове, в някои страни (Англия например) само два ембриони могат да бъдат повторно имплантирани,като това се регламентира  със закон. Ние нямаме такъв закон, но двойката винаги може да реши заедно с професионален екип  броя на прехвърлените ембриони.

IVF – ин витро оплождане

Колкото по-голям опит – толкова по-добри резултати.
Семейството и отглеждането на поколение, са основните елементи от  традициите и културата в Израел. Това обяснява и над 20 IVF отделения, които функционират в Израел, страна с по-малко от седем милиона граждани. Няколко стотин висококвалифицирани специалисти са ангажирани в осъществяването на мечтата на семействата  за дете. Да, разбира се, ние всъщност сме един от световните лидери, както в броя лечебни цикли на глава от населението  годишно, а също и в проценти успещни процедури. Над 40% от скоро взетите ембриони и 30% от размразени ембриони, които могат да бъдат  имплантирани (трансферирани), довеждат до бременност, всичко  зависи от редица фактори, включително възрастта на жената, и качеството на спермата. Израелските резултати са сред петте най-големи в световен мащаб! Това не е чудно, тъй като колкото по-голям е опита, толкова по-добри са резултатите.

Допълнителна професионална информация

ZIFT(ИФТЗ)-интрафалопиев трансфер на зиготата

Смятан за най-инвазивен метод от всички процедури за безплодие – интрафалопиевият трансфер на зиготата
– е изборът на по-малко  от един процент от хората, които се обръщат към асистираната репродукция. И все пак, методът може да помогне  на някои двойки – над 1000 ИФТЗ бебета се раждат всяка година. ИФТЗ включва инвазивен подход, пълна анестезия и лапароскопия – хирургична процедура, използвана, за да бъдат имплантирани зиготи в маточните тръби, локализирани ниско в малкия таз . Въпреки инвазивността си, когато всичко друго е изпробвано  без успех, ембрионите се прехвърлят директно в маточните тръби, като се очаква по-голям процент успех. Сред пионерите, които първи посмяха да  използват този метод са някои от водещите ни екипи в тази област също.

ICSI – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди

В случай на увредено   качество на спермата и / или подвижността,  в момента се прилага наскоро развитата  микроманипулация техника – ICSD. Под   микроскоп с изключително голямо увеличение бавните сперматозоиди се подпомагат за директното им насочване към яйцеклетката. Този метод е голям пробив в лечението на мъжкото безплодие, което позволява забременяване, докато преди това беше невъзможно да се постигне по този начин. Качеството на спермата е възстановено дори и в случаите на азооспермен еякулат – пълна липса на сперматозоиди в семенната течност, или от спермалните канали или директно от биопсия на тестисите (тъканна проба). В действителност, това е нашата гордост, че един израелски екип, ръководен от д-р Шломо Машиах, един от най-големите изследователи на безплодието, пръв е постигнал бременност от  тестикуларна тъкан в света!Веднъж обработен, един сперматозоид се използва във всякакъв вид  ICSI, а останалите се съхраняват дълбоко замразени за по-нататъшни проучвания, ако и когато е необходимо. ICSI е процедура, която се извършва от специално обучени и квалифицирани лекари, като влиза в употреба изключително скъпо и най-съвременно оборудване.